Cesta: Titulní stránka > Martin Hyský - předseda výboru pro rozvoj strategických projektů, životní prostředí a MA 21


 

Prvních čtrnáct studentů prošlo Gastroakademií. Restaurace jim ušily praxi na míru

Kuchař
Tento týden skončila první desetiměsíční intenzivní speciálně připravená praxe pro studenty krajských hotelových škol, kterou garantovaly vybrané restaurace a hotely v regionu. Pod odborným dohledem uznávaných šéfkuchařů absolvoval čtrnáctičlenný tým studentů prvních druhých ročníků desítky hodin ve špičkově vybavených kuchyních. „Hlavním záměrem tohoto projektu bylo prohloubit zájem žáků o obory kuchař, zvýšení znalostí z teorie díky speciální odborné výuce pod dohledem odborníků z praxe,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.
 

 
 

Každá z restaurace nabídla vybraným žákům kromě standardního praktického vyučování také nadstavbu ve formě vzdělávání v oblasti, na kterou se zaměřuje, co ji charakterizuje. „Žáci se tak mohli během praxe seznámit s tématy jako je zpracování zvěřiny a drůbeže, vyzrálého masa a přípravy steaků, přípravy polévek a netradičních příloh, s tradiční se zpracováním sladkovodních ryb, “ říká Jana Hadravová, koordinátorka projektu. A právě sladkovodní ryby se staly pomyslnou tečkou za prvním ročníkem Gastroakademie. Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí společně s šéfkuchařem Jelínkovy Vily Velké Meziříčí a restaurace Tři knížata Jihlava připravili bonus v podobě tematického kurzu na téma „Ryby jak je znáte i neznáte“. Pod odborným vedením si všichni začínající kuchaři připravili hned dva degustační pokrmy. Finální podoba kapřího bifteku s vídeňským bramborovým salátem pana kuchaře Hotárka a grilovaný filet dorády královské s černým sépiovým rizotem, cuketou a šafránovou omáčkou kuchaře Mareše byly výjimečným zážitkem pro všechny. Chutnalo nejen žákům, ale i jejich učitelům.

 

Postupně se do projektu zapojilo těchto 7 restaurací z celého Kraje Vysočina

  • Atrium Jihlava
  • Tři Knížata Jihlava
  • Kaskáda Ledeč nad Sázavou
  • Radniční restaurace Jihlava
  • Jelínkova Vila Velké Meziříčí
  • Fórum Třebíč
  • Hotel Slávie Pelhřimov.

S myšlenkou zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech a využití potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací přišla Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava. V roce 2015 absolvovali zástupci krajských gastroškol první jednání s majiteli restaurací, kterým byly představeny základní principy projektu, postaveném na spolupráci škol, jejich zřizovatele a restaurací s cílem udržitelnosti žáků v oboru po ukončení školní docházky a potřebou zkvalitnění následné vykonané praxe. Kraj Vysočina Gastroakademii podpořil nákupem výbavy pro každého účastníka – k dispozici tak je typové oblečení a vybavení. Gastroakademie Kraje Vysočina – to jsou i aktivity zaměřené na vzdělávání pedagogických pracovníků, společné vzdělávání žáků, pedagogů a kuchařů.

Letošní školní rok byl pilotním pro ověření spolupráce Kraje Vysočina, jako zřizovatele škol, restaurací a zapojených škol. Do programu byly zapojeni vybraní talentovaní studenti s velkým potenciálem budoucnosti práce v gastronomii. Na základě letošních velice příznivých reakcí hoteliérů, šéfkuchařů, studentů, pedagogů i rodičů bylo rozhodnuto, že Gastroakademie bude ve školním roce 2017/2018 pokračovat a bude se jí účastnit dvojnásobný počet vybraných studentů.


GastroakademieGastroakademieGastroakademieGastroakademieGastroakademieGastroakademie
  • Jana Hadravová,  odbor školství, mládeže a sportu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
    e-mail: tisk@kr-vysocina.cz

 
 
Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 23.6.2017 / 23.6.2017

Počet návštěv: 3113
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 1882/57, 586 01 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí a středa: 8.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek 8.00–13.00
, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00-17.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek