Tématické odkazy

  • Mladá univerzita
  • Kancelář kraje Vysočina v Bruselu
  • Dolní Rakousko
  • Euroskop
 
 
 

Cesta: Titulní stránka > Zahraniční vztahy


 

Proletí 100letí: Gastronomie bez hranic a osvědčené recepty našich babiček

Proletí 100letí
Ještě po týdnu od největší oslavy vzniku republiky na Vysočině se mluví nejen o skvělé zábavě a originální podívané, ale také o dobrém tradičním jídle, které nabízeli „šéfkuchaři“ z partnerských regionů Kraje Vysočina. Jihlavským náměstím tak voněla tradiční ukrajinská a také slovenská kuchyně. Spravedlivě je třeba dodat, že čekat se muselo i na domácí české jídlo, které připravili žáci čtyř krajských odborných škol. Pamatováno bylo i na vegany a dodržování pitného režimu.
 

 
 

Sekce Gastrostoletí připravená krajskou destinační agenturou VysočinaTourism v rámci oslav Proletí 100letí 15. září v Jihlavě neunikla patrně žádnému návštěvníkovi zmíněných oslav. „Už dvě hodiny před zahájením oslav museli slovenští kolegové z Nitranského samosprávného kraje zahájit výdej halušek, protože se u jejich stánku tísnilo tolik lidí, že hrozilo jeho zřícení,“ vzpomíná na obrovský zájem ze strany veřejnosti Monika Brothánková z VysočinaTourism. Mezi slovenskými delikatesami figurovaly tradiční sýry, zákysy nebo plnotučné mléko. „V kombinaci s dále nabízenými ostrými klobáskami a zmíněnými haluškami s tučnou brynzou šlo při kompletní ochutnávce o skutečně gastronomický výkon,“ připojuje komentář za organizátory Zbyněk Čech. Vysočinské hotelové školy z Jihlavy, Havlíčkova Brodu, Velkého Meziříčí a Třebíče nabízely především dobroty z brambor, perníku a mléka – k ochutnání byly placky, lívance, masarykovo cukroví nebo prvorepublikový guláš. Nejvýchodněji zavánějící menu nabídli šéfkuchaři z partnerského regionu Zakarpatské oblasti Ukrajiny – dlouho do noci si lidé pochutnávali na šašlicích z telecího, vepřového i jehněčího masa nebo na bograči vařeném tradičně v kotlíku houpajícím se nad otevřeném ohni.


Návštěvu Kraje Vysočina u příležitosti oslav 100 let naší společné republiky využilo vedení Zakarpatské oblasti Ukrajiny, včele s Michajlem Rivisem, i k pracovnímu programu. Jeho hlavním tématem bylo nakládání s komunálními odpady,  třídění a další zpracování odpadu. Nechyběla pro prohlídka třídící linky ASMJ a prohlídka technologie pro zpracování elektrospotřebičů společnosti Enviropol v Jihlavě.


 

Proletí 100letíProletí 100letíProletí 100letíProletí 100letíProletí 100letí

  • tisk@kr-vysocina.cz

 
 

Příspěvky k dokumentu

počet příspěvků: 0
  • Předmět, Autor, Datum a čas, Číslo, Návštěv
  • Proletí 100letí: Gastronomie bez hranic a osvědčené recepty našich babiček
 

Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 21.9.2018 / 21.9.2018

Počet návštěv: 839
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí: 8.00–17.00, úterý: 8.00–13.00, středa: 8.00–17.00, čtvrtek: 8.00–13.00, pátek: 8.00–13.00, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek: 8.00–13.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek