Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Na Vysočině probíhá výzkum tradiční lidové stravy

Na Vysočině probíhá výzkum tradiční lidové stravy
Regionální pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina při Muzeu Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizaci, společně s etnografkami a dalšími odbornými pracovníky především krajských muzeí se zaměřuje v současné době mimo jiné na dokumentaci a výzkum tradiční lidové stravy na Vysočině. Cílem výzkumu je soustředit informace o regionálních stravovacích zvyklostech, současných i minulých, o tom, jaké recepty se dnes i v dobách našich babiček připravovaly a připravují, z jakých surovin, k jakým příležitostem; ve spojení s dokumentací tradičních receptů, ale i objevováním a „záchranou“ těch již téměř zapomenutých.
 

 
 

Výzkum tradiční lidové stravy na Vysočině probíhá formou elektronického dotazníku. Ten je možné vyplnit na webové stránce muzea nebo získat písemně, společně s dalšími informacemi, na adrese Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, Regionální pracoviště tradiční lidové kultury, PhDr. Katina Lisá, vedoucí pracoviště, Zámek 1, 674 01 Třebíč, tel. 568 824 658, e-mail: k.lisa@muzeumtr.cz.


Jedná se o dílčí aktivitu projektu I-CULT: Mezinárodní kulturní platforma podpořeného z programu přeshraniční spolupráce INTERREG V-A Rakousko-Česká republika 2014-2020, do kterého jsou zapojeny subjekty ze čtyř krajů: Kraje Vysočina, Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje a ze spolkové země Dolní Rakousko. Projekt má základní čtyři témata: archeologie, etnografie, sklářství a Příběh hranice.


„Zájemci a pamětníci mohou  nabídnout recepty na pokrmy, které se v jejich rodně vaří už od nepaměti, od polévek a všedních jídel až po sváteční pokrmy. Vítány jsou také nabídky starých kuchařských knih nebo ručně psaných sešitů nebo jejich kopií, které by bylo možné trvale uložit a uchovat ve sbírkách muzea. Společným výstupem projektu budou v roce 2020 výstavy ve Znojmě a v Jindřichově Hradci a vydání dvojjazyčné česko-rakouské kuchařky s vybranými recepty z jednotlivých partnerských regionů. Zvažováno je rovněž vydání samostatné horácké kuchařky s širším výběrem tradičních regionálních pokrmů,“ upřesňuje Katina Lisá, vedoucí Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina.



  • Lenka Novotná, odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
  • tisk@kr-vysocina.cz
 
 

Příspěvky k dokumentu

počet příspěvků: 0
  • Předmět, Autor, Datum a čas, Číslo, Návštěv
  • Na Vysočině probíhá výzkum tradiční lidové stravy
 

Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 19.2.2019 / 19.2.2019

Počet návštěv: 1541
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • ZlatáJeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • Czech POINT
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Vysočina šetří energii
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí: 8.00–17.00, úterý: 8.00–13.00, středa: 8.00–17.00, čtvrtek: 8.00–13.00, pátek: 8.00–13.00, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek: 8.00–13.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek