Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Mobilita květen 2016 Kraj Vysočina

Francouzská delegace v počtu 9 odborníků na odborné vzdělávání v oblasti gastronomie z kraje Chapmagne-Ardenne (nyní součást nově vzniklého regionu Alsasko, Lotrinsko a Champagne-Ardenne) navštívila v týdnu od 8. do 13. 5. 2016 všechny partnerské školy v kraji.
 

 
 

Tato mobilita se uskutečnila od 8. do 13. května 2016. Část mobility proběhla v Třebíči (Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč). Škola připravila prezentaci odborného vzdělávání a dále prezentovala carving - metodu vyřezávání ovoce, kterou žáci školy absolvují v rámci odborné výuky. V této metodě se pak zapojují i do různých soutěží, ve kterých získávají v celostátním měřítku přední místa a škola je pořadatelem obdobné soutěže. Francouzské účastníky mobility tato metoda velmi zaujala, protože není ve francouzském odborném vzdělávání v oblasti gastronomie obvyklá. Francouzští učitelé projevili zájem zúčastnit se příštích ročníků soutěže se svými žáky. Kromě společného vaření došlo na této části mobility na zhodnocení projektu a na diskusi o možné další spolupráci (zejména zahraniční mobility žáků zapojených škol). Účastníci mobility navštívili regionální trh.

12. 5. byli účastníci v Obchodní akademii a Hotelové škole v Havlíčkově Brodě. Část mobilit probíhala jako společné vaření dalšího menu včetně prezentace typických nápojů, další část se věnovala "školní restauraci", externímu pracovišti této školy. Byla diskutována otázka provozu těchto restaurací (ve Francii součástí každé školy, v Kraji Vysočina pouze dvě školy provozují toto zařízení, v Havlíčkově Brodě nově od roku 2016).

Další část mobility probíhala v Jihlavě a přilehlém okolí. Na téma regionální potravina a regionální specifika proběhla návštěva Telče s návštěvou prodejen s regionálními produkty a dále návštěva francouzského bistra “Bistrot de papa” Horní Dubenky, kde vaří francouzský kuchař. S účastníky mobilit proběhla diskuse o restauračním provozu ve Francii a v České republice, kdy byly rovněž zhodnoceny podmínky restauračního podnikání v obou zemích, v návaznosti na to i kvalita odborného vzdělávání v obou zemích. Všichni účastníci se shodli, že žáci z francouzských škol jsou lépe připraveni pro "okamžitý vstup" do praxe, ať už na pozicích zaměstnanců či podnikatelů.

V rámci mobility byla rovněž diskutována spolupráce restaurací a škol.

Na Krajském úřadě Kraje Vysočina proběhla schůzka k dosavadnímu zhodnocení projektových aktivit a možnostem další spolupráce mezi oběma regiony a partnery.

Další část mobility proběhla ve škole v Jihlavě (Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava, Karoliny Světlé 4428/2, 58601 Jihlava), proběhla krátká prezentace školy a zhodnocení dosavadního průběhu spolupráce, včetně vaření z regionálního produktu.


 
 

Příspěvky k dokumentu

počet příspěvků: 0
  • Předmět, Autor, Datum a čas, Číslo, Návštěv
  • Mobilita květen 2016 Kraj Vysočina
 

Zodpovídá: Ing. Jana Hadravová
Vytvořeno / změněno: 2.8.2016 / 9.7.2016
Informace vyžadují kontrolu

Počet návštěv: 2364
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • ZlatáJeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • Czech POINT
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Vysočina šetří energii
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí: 8.00–17.00, úterý: 8.00–13.00, středa: 8.00–17.00, čtvrtek: 8.00–13.00, pátek: 8.00–13.00, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek: 8.00–13.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek