Cesta: Titulní stránka > Zahraniční vztahy


 

Listerióza

 

 
 

Listerióza

 

Listeriózu způsobuje malá grampozitivní bakterie Listerie mnocytogenes, která se vyskytuje v několika sérotypech a je poměrně odolná vůči zevním vlivům. Zdrojem nákazy jsou různé druhy zvířat, např. savci, ptáci ale i korýši. Bakterie se vyskytuje v odpadních vodách, půdách ale i ve výkalech zvířat. Zdrojem může být  nemocný člověk, ale i zdravý bacilonosič.

Vstupní branou infekce je trávicí ústrojí, porušená kůže a dýchací cesty. K nákaze může dojít rovněž transplacentární cestou, z těhotné na plod. Inkubační doba u tohoto onemocnění kolísá od 3 do 70 dnů. Tato bakterie je typická tím, že se dobře množí i v chladném prostředí. Onemocnění je častější u osob s oslabenou imunitou a u těhotných žen.

 

Průběh onemocnění listeriózou kolísá od lehkých, bezpříznakových nákaz až po smrtelná onemocnění. K léčení se používají antibiotika a jejich kombinace.

V současné době se stává v ČR vážným zdravotnickým problémem infekce vyvolávaná požitím potravy nakažené bakterií Listeria monocytogenes.

Kdo je nejvíce ohrožen:

  • těhotné ženy,
  • lidský plod, novorozenci, malé děti,
  • osoby s oslabenou imunitou, osoby s onkologickým onemocněním, diabetem  či onemocněním ledvin, osoby s HIV/AIDS,
  • osoby podstupující dlouhodobě kortikoidní léčbu,
  • přestárlé osoby.

Jak se Listerie dostává do jídla:

listerie monocytogenes se vyskytuje v odpadních vodách, půdě a výkalech zvířat, zelenina se může kontaminovat od půdy  nebo v případě používání výkalů zvířat jako hnojiva. I zdravá zvířata mohou být bacilonosičem a v případě přípravy pokrmů bez dostatečného tepelného opracování může dojít k nákaze. Ke kontaminaci potravin může dojít i po jejich přípravě či v průběhu přípravy, například se může jednat o různé druhy sýrů, majonézových salátů, paštik, výrobků studené či teplé kuchyně.

Příznaky onemocnění:

horečka, bolesti svalů, nechutenství, průjem, pokud je zasažen nervový systém, tak bolest hlavy, křeče, zmatenost.

Prevence:

žádná specifická prevence proti listerióze neexistuje. Obecná doporučení : důkladně tepelně opracovat syrové potraviny z hovězího, vepřového a drůbežího masa, používat pouze pasteurizované mléko, důkladně omýt syrovou zeleninu před konzumací. Skladovat syrové maso odděleně od již připravených uvařených potravin. Důkladné mytí rukou, nástrojů  používaných k naporcovaní syrových potravin.

 

 

2007-01-08

Olga Johanidesová

Krajský úřad kraje Vysočina

odbor školství, mládeže a sportu

oddělení organizace školství

Žižkova 57

587 33  Jihlava

e-mail: johanidesova.o@kr-vysocina.cz

tel: 564 602 285

                                                       

Použité materiály

MZd ČR

 

Slouží jako pracovní pomůcka pro zařízení v kraji Vysočina

 

Odkazy

 
 

Příspěvky k dokumentu

počet příspěvků: 0
  • Předmět, Autor, Datum a čas, Číslo, Návštěv
  • Listerióza
 

Zodpovídá: PaedDr. Vladimír Zelený
Vytvořeno / změněno: 8.1.2007 / 8.1.2007
Informace vyžadují kontrolu

Počet návštěv: 15190
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí: 8.00–17.00, úterý: 8.00–13.00, středa: 8.00–17.00, čtvrtek: 8.00–13.00, pátek: 8.00–13.00, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek: 8.00–13.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek