Cesta: Titulní stránka


 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku
 
 

Chutě a vůně Mexika pronikají do školních jídelen na Vysočině

Chutě a vůně Mexika pronikají do školních jídelen na Vysočině
Možnost poznat Mexiko ve všech jeho podobách měli včera žáci krajské střední školy OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava. V rámci Dne mexické kuchyně se nejen vařilo a servírovalo tradiční mexické jídlo, ale do celého projektového dne se vedle kuchařek obou školních jídelen zapojili také žáci oborů kadeřník, kuchař-číšník, fotograf, kosmetička i žáci obchodní akademie. Kuchařky připravily strávníkům osvěžující tortillovou polévku s rajčaty, pracné tacos s kuřecí tingou, fazolemi a guacamole a jako dezert byl podáván vynikající čokoládový tamal s ořechy, ovocným přelivem a mátou. Na vše dohlížela přímo na místě bedlivým okem velvyslankyně Mexika Rosaura Leonora Rueda Gutiérrez.
 

 
 

Kuchařky ze dvou školních jídelen, které patří k největším stravovacím provozům středních škol v Jihlavě, se chopily výzvy a k obědu připravily typická mexická jídla, která nabídly třetině z 2000 strávníků, kterým denně zabezpečují obědy. „Byla to velká výzva a musím naše kuchařky i žáky pochválit, jak se s projektovým dnem popasovali. Ukázali jsme to nejlepší z naší školy a věřím, že pro všechny byl Den mexické kuchyně vítanou inspirací do budoucna,“ říká ředitel školy Libor Fasora. Ve škole nechyběl bar míchaných nealkoholických nápojů, tematický fotokoutek, třídy vyzdobené v mexických národních barvách nebo podmanivá mexická hudba. Žáci oblékli ponča a mnozí doplnili outfit sombrery i pomalovanými obličeji ze „země mrtvých“ ve stylu Coco. Celý den bylo možné ochutnat mexické speciality připravené žáky praktického výcviku – avokádové guacamole, nejrůznější salsy nebo sladké churros.

 

Vaření z netradičních surovin a zahraniční kuchyni si školní jídelny na Vysočině vyzkoušely už podruhé. „V loňském roce jsme na hotelové škole v Havlíčkově Brodě přivítali španělského velvyslance v rámci Dnů španělské kuchyně. Nové chutě, suroviny a recepty jsou vítanou inspirací a zároveň výzvou, a to jak pro kuchařky, tak pro strávníky,“ doplnila Jana Fialová, krajská radní pro oblast školství, mládeže a sportu.

 

Den mexické kuchyně v českých školních jídelnách  pořádala Asociace školních jídelen ČR a Velvyslanectví Spojených států mexických pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a sportu, Ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s Krajem Vysočina.


mexiko

  • Olga Johanidesová, odbor školství, mládeže a sportu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
  • tisk@kr-vysocina.cz
 
 

Příspěvky k dokumentu

počet příspěvků: 0
  • Předmět, Autor, Datum a čas, Číslo, Návštěv
  • Chutě a vůně Mexika pronikají do školních jídelen na Vysočině
 

Zodpovídá: Ing. Eva Neuwirthová
Vytvořeno / změněno: 30.1.2019 / 30.1.2019

Počet návštěv: 1397
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Další informace

 
  • Vysočina fandí kultuře
  • ZlatáJeřabina
  • Skutek roku
  • Muzeum4U
  • Fond Vysočiny
  • OPVK
  • Interreg
  • Zdravý kraj
  • Czech POINT
  • Vysočina - regionální produkt
  • ROP Jihovýchod
  • Vysočina šetří energii
 

Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí: 8.00–17.00, úterý: 8.00–13.00, středa: 8.00–17.00, čtvrtek: 8.00–13.00, pátek: 8.00–13.00, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek: 8.00–13.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek