Doporučujeme

  • Fond Vysočiny
 
 
 

Cesta: Titulní stránka > Servis pro novináře > Tiskové zprávy > 2017 > Září


 

U plotny je nechválí, přesto vaří jídlo, které veřejnost zbožňuje

jídlo
Už je jich 26. Studují obor kuchař číšník na čtyřech středních odborných školách Kraje Vysočina a byli zařazeni do projektu Gastroakademie. „Vybraní studenti krajských škol absolvují odbornou praxi ve 2. a 3. ročníku v konkrétních regionálních restauracích, kde s nimi pracují osvědčení šéfkuchaři. Důsledně dbáme na to, aby se v reálných podmínkách učili konkrétní techniky, aby nebyli pouze levnou pracovní silou,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová. Loni kraj Gastroakademii podpořil částkou 155 tisíc korun, do konce letošního roku je v plánu podpora ve výši téměř 200 tisíci korun. Výuku doplňuje téměř individuální praxe sedmi vyhledávaných restaurací a další speciální vzdělávací akce.
 

 
 

Restaurace na Vysočině, stejně jako kdekoli jinde, dlouhodobě řeší problém nedostatku kvalitních kuchařů. Už vloni sedm podniků kývlo na nabídku Kraje Vysočina a zapojilo se do projektu Gastroakademie. Každá restaurace nabídla žákům kromě standardního praktického vyučování také nadstavbu ve formě vzdělávání v oblasti, na kterou se zaměřuje, co ji charakterizuje. „Žáci se tak mohli během praxe seznámit s tématy jako je zpracování zvěřiny a drůbeže, vyzrálého masa a přípravy steaků, přípravy polévek a netradičních příloh nebo tradiční zpracování sladkovodních ryb, “ říká Jana Hadravová, koordinátorka projektu. Kraj Vysočina Gastroakademii podpořil nákupem výbavy pro každého účastníka – k dispozici je typové oblečení a profesionální vybavení. To vše má přispět nejen k podpoře talentovaných žáků, ale i ke zvýšení prestiže oboru vč. vytvoření platformy pro předávání zkušeností.

 

Prvním loňským pilotním ročníkem Gastroakademie prošel Zdeněk Šíma, dnes student 3. ročníku Hotelové školy Světlá Velké Meziříčí. „Už loni jsem si celou praxi ve všech provozech skvěle užil. Nepamatuju se, že by mě někdo příliš chválil, ale to co jsem se naučil, už nezapomenu. Pomáhal jsem vařit jídlo pro konkrétní hosty, byla to obrovská zodpovědnost, aby chutnalo, aby se kvůli němu lidi vraceli,“ říká Zdeněk. Zatím s očekáváním nastupují do Gastroakademie studenti 2. ročníku Adéla Brychtová z  Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava a Daniel Juránek z Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí, který se těší na praxi v třebíčském Hotelu Fórum a v jihlavské restauraci Tři knížata. Obě provozovny předchází pověst velice přísných šéfkuchařů a to považuje Daniel za výzvu a dodává: „V tomhle oboru nesmíte slevit, vím to a chci se naučit opravdu všechno, co mi budou ochotni ukázat.“ I Adéla si chce praxi užít a naučit se správně postupovat při přípravě především tradičních jídel. Byla v týmu jihlavské střední školy, která se v rámci slavnostního pasování nových členů gastrotýmu podílela na přípravě výtečného rautu. „Kdybych věděla, že budu mít pro studium i praxi tak skvělé podmínky, nikdy bych se nerozmýšlela, kterou školu na přihlášku napíšu. Vařit mě baví a teď mám šanci koukat pod ruce opravdu skvělým kuchařům,“ těší se na praxi Adéla.

 

Pro účastníky Gastroakademie Kraje Vysočina jsou celoročně připravovány studijní i tématické bonusy. V nejbližší době je to například absolvování kurzu kulinářského umění, účast na Sympoziu Culinary Praque, na kterém se představí šéfkuchaři ze světových restaurací, oceněných michelinskými hvězdami, nebo účast na veletrhu For Gastro a Hotel.

 

Postupně se do projektu zapojilo těchto 7 restaurací z celého Kraje Vysočina

  • Atrium Jihlava
  • Tři Knížata Jihlava
  • Kaskáda Ledeč nad Sázavou
  • Radniční restaurace Jihlava
  • Jelínkova Vila Velké Meziříčí
  • Fórum Třebíč
  • Hotel Slávie Pelhřimov

 

Gastroakademie Kraje Vysočina je speciální projekt určený pro žáky a pedagogické pracovníky těchto škol:

  • Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava
  • Obchodní akademie a Hotelová škola Třebíč
  • Hotelová škola Světlá Velké Meziříčí
  • Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod

 

Foto: V rondonech Zdeněk Šíma a Jana Urbánková při ochutnávce japonské kuchyně s radní Kraje Vysočina Janou Fialovou. Zatím bez rondonů - nováčci letošní Gastroakademie Adéla Brychtová a Daniel Juránek.

fotofotofoto

  • Jana Hadravová, odbor školství, mládeže a sportu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
  • kontakt pro dotazy: e-mail: tisk@kr-vysocina.cz

 
 

Příspěvky k dokumentu

počet příspěvků: 0
  • Předmět, Autor, Datum a čas, Číslo, Návštěv
  • U plotny je nechválí, přesto vaří jídlo, které veřejnost zbožňuje
 

Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 27.9.2017 / 27.9.2017

Počet návštěv: 698
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí: 8.00–17.00, úterý: 8.00–13.00, středa: 8.00–17.00, čtvrtek: 8.00–13.00, pátek: 8.00–13.00, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek: 8.00–13.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek