Cesta: Titulní stránka > Jana Fialová - radní Kraje Vysočina > Tiskové zprávy


 

Steak jako Brno nejlépe připravili kluci z týmu Gastroakademie Vysočina

Steak jako Brno
Nejlepší steak jako Brno připravil o víkendu na hradě Veveří nedaleko Brna tým Gastroakademie Kraje Vysočina. Pod vedením Libora Homolky z jihlavské střední školy se o kulinářskou megapoctu zasloužili jihlavský David Hájek a havlíčkobrodští Jakub Karbusický a Jakub Brož. „Za 45 minut zvládli skvěle připravit steaky z hovězí svíčkové, vepřové krkovice a mečouna, naservírovat a odprezentovat. To vše před porotou složenou z odborníků z Česka, Slovenska, Maďarska a Španělska doplněnou například o vítěze kulinářské show Masterschef,“ prozradil ředitel zastřešující OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Libor Fasora.
 

 
 

Zadání tematické soutěže předpokládalo připravit tým nejen na tři odlišné druhy masa, ale také sestavit porce na talíři tak, aby chutnaly, ladily a ještě navíc i dobře vypadaly. A pokud vše bylo striktně ohraničeno časovým limitem 45 minut, muselo být vše odzkoušené do nejmenších detailů. „Navíc nedobrovolným zpestřením pro soutěžící byl i náhodný výběr jedné povinné suroviny ze spotřebního koše těsně před zahájením soutěže – ananas, surovina, která umí být pěkně záludná,“ popisuje radní Kraje Vysočina Jana Fialová, která přijala pozvání mezi hosty soutěže a zasedla v početné porotě. Právě ona je jedna z těch, která stála u zrodu Gastroakademie Vysočina a snaží se její obsah stále posouvat dopředu. Podporuje spolupráci s vybranými restauracemi i kooperaci mezi krajskými školami zapojenými do tohoto úspěšného projektu.


„Kromě vítězství si vysočinský gastrotým  odvezl z Veveří i zkušenosti a zážitky. Mezi cenami pro vítěze byly nejenom kulinářské speciality, profesionální nože nebo poukaz na somelierskou výuku. Hlavní cenou, kterou tým z Kraje Vysočina získal, byla 50% sleva na zakoupení nového konvektomatu. To může pro naše vítěze a podporovatele Gastroakademie Vysočina znamenat vítanou úsporu několika desítek tisíc korun při pořizování nového moderního vybavení do učeben praktické výuky,“ doplňuje Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu a doplňuje, že si Kraj Vysočina ověřil funkčnost a efekt Gastroakademie Vysočina. Spolupráce s restauracemi je oboustranně úspěšná a vzdělávání žáků probíhá jak v restauracích, tak i formou odborných seminářů, které lektorují přímo kuchaři spolupracujících restaurací. Navíc celý projekt se od začátku října 2017 rozroste, protože se zapojí žáci nových druhých ročníků. 


Steak jako BrnoSteSteak jako Brno

  • S využitím materiálů OA, SZŠ a SOŠS Jihlava 

 
 

Příspěvky k dokumentu

počet příspěvků: 0
  • Předmět, Autor, Datum a čas, Číslo, Návštěv
  • Steak jako Brno nejlépe připravili kluci z týmu Gastroakademie Vysočina
 

Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 26.6.2017 / 26.6.2017

Počet návštěv: 1671
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí: 8.00–17.00, úterý: 8.00–13.00, středa: 8.00–17.00, čtvrtek: 8.00–13.00, pátek: 8.00–13.00, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek: 8.00–13.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek