Doporučujeme

  • Fond Vysočiny
 
 
 

Cesta: Titulní stránka > Servis pro novináře > Tiskové zprávy > 2016 > Červen


 

Šest výrobců získalo nově značku Vysočina regionální produkt

Regionální produkty
Uzené ořechy z Dalešic, medovina z Telče, Prosetínské trubičky, medové dobroty z Lukavce, telčské pivo a bezlepkové výrobky z Chotěboře nesou nově označení VYSOČINA regionální produkt. Jejich producenti si dnes v sídle Kraje Vysočina v Jihlavě od náměstka hejtmana Kraje Vysočina Vladimíra Novotného a radního Kraje Vysočina Zdeňka Chláda osobně převzali certifikát opravňující značku kvality Vysočiny využívat. Šest nových produktů rozšířilo seznam na aktuálních 68 výrobků, které prošly přísným procesem certifikace a skutečně pocházejí z Vysočiny.
 

 
 

„Podmínkou pro udělení značky je nejen místní původ, ale také přispívání k dobrému jménu regionu. Navíc výrobky musí být kvalitní, šetrné vůči životnímu prostředí a jedinečné ve vztahu k Vysočině z hlediska využívaných surovin nebo tradičního postupu výroby,“ vysvětlil radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád, který byl členem nezávislé Certifikační komise.

Kromě nově udělených značek obnovila komise certifikát na další dva roky farmářským výrobkům Pekařství Jiří Žák z Termesiv, Sádeckému vínu Vinářství Sádek z Kojetic na Moravě, medovým perníčkům Taťány Nečasové z městysu Sněžné, Jemnickým uzeninám řadě svatovítských specialit, pivu Harach z Velkého Meziříčí, dobrotám od farmářky Boženy Kreičy z Třebíče a dřevěným stojanům s medovinou Ivy Dostálové z Nového Města na Moravě.

 

Síť prodejen regionálních produktů v Kraji Vysočina

Označení Certifikované prodejny regionálních produktů v Kraji Vysočina mohou opětovně využívat tři uvedené provozovny:

  • Domácí dobroty s.r.o., Ostašov 

  • Jelinkova vila s.r.o., Velké Meziříčí

  • ROAKTIV s.r.o., Jemnice


Označení prodejny má zviditelnit a podpořit prodejny a obchůdky zaměřující se na místní produkty a napomoci regionálním producentům s odbytem jejich výrobků a služeb. 


Značkou VYSOČINA regionální produkt nově oceněné výrobky


Uzené ořechy z Dalešic, Oldřich Kos, Dalešice

Mandle a vlašské ořechy jsou uzené klasickým způsobem v udírně, ochucené mořskou solí, zabalené do hygienicky vhodných sáčků a opatřené etiketou. Jediný výrobek na českém i zahraničním trhu v sortimentu uzených ořechů, které získávají uzenou chuť nikoliv přídavkem více či méně chemických přísad, ale výhradně klasickým uzením.


Cenu od náměstka Vladimíra Novotného přebírá Oldřich Kos



























Medovina, Monika Eva Lamper Vincenc, Bohuslavice u Telče

Medovina, čili medové víno je zfermentovaný med. Vzniká stejně, jako vniká víno z hroznů. Vstupní surovinou je však med a voda. Je možné vyrábět medovinu jak zastudena, tak vařenou. Výrobce zkouší oba postupy, ale nevařená medovina prý vítězí. Zachovává si totiž všechny důležité minerály a vitamíny obsažené v medu a také je méně energeticky a časově náročná. Medovina neobsahuje žádné konzervanty ani dochucovadla, protože výrobce si cení čisté chuti a vůně a medu. Monika Eva Lamper Vincenc medovinu vyrábí přibližně dva roky a dodává regionálním obchodníkům.

Monika Eva Lamper Vincenc s certifikátem



























Prosetínské trubičky, Radka Maršálková Lontrasová, Prosetín u Bystřice

Prosetínské trubičky (kremrole) jsou cukrářský výrobek. Jejich výroba je založena na zhotovení vlastního listového těsta z kvalitních surovin. Náplň do upečených korpusů je vyráběna šleháním a vařením kvalitního vaječného bílku, vybraného cukru a citronové šťávy a její velkou předností je minimální cukernatost. Konečný výrobek je lehce posypán moučkovým cukrem. Trubičky jsou vyráběny v několika velikostech podle přání zákazníka. Prosetínské trubičky se vyrábí podle historické technologické receptury, která se v rodině paní Maršálkové vylepšila o speciální hnětení, převalování a chlazení listového těsta, které je základem kvalitního výrobku. Výrobek je bez konzervantů a udrží si tvar, chuť a nadýchanost náplně i několik dní.

Manželé Maršálkovi pečou trubičku zhruba čtyři roky a zaměřují se na region Žďárska. Často je najdete na farmářských trzích a jsou prý týdny, kdy jich pečou i tisíce nejen na trhy, ale také na oslavy nebo svatby.


Radka Maršálková přebírá certifikát



























Medové dobroty ze zahrádky u Tomíků, Gabriela Macholdová, Lukavec

V Lukavci vyrábějí přírodní a zázvorovou medovinu, pomazánku z medu a kakaa nebo také s oříšky, případně skořicí – tzv. Medutelu, medové kokosové suky – vše 100% přírodní produkty. Jedná se převážně o výrobky z medu, ale také o výrobky z bylin, koření nebo ovoce. Med je přímo od včelaře ze zahrádky. Bylinky jsou ručně sbírané a ručně zpracované.

Ostatní nakupované suroviny jsou té nejvyšší kvality. Produkty jsou vytvořeny tak, aby nejen chutnaly, ale aby byly i zdraví prospěšné. Medové dobroty se vyrábí podle starých, ale i vlastních originálních receptů.


Gabriela Macholdová s náměstkem Vladimírem Novotným a certifikátem



























Telčské pivo a pivo Bohuslavický osel, Telčský pivovar, Telč

Komise hodnotila Telčské pivo Menhart (světlý nefiltrovaný ležák), Telčské pivo Theodor (světlý ležák), Telčské pivo Jakub (světlé výčepní pivo), Telčské pivo Hraběnka (nealkoholické pivo), Bohuslavického osla (světlý ležák) a Bohuslavického osla (světlé výčepní pivo).

Telčský pivovar vaří všechny druhy podle tradiční osvědčené receptury a z kvalitních surovin. Podle Lenky Vackové, která certifikát přebírala, chtějí upozorňovat na výrobky a kvalitu Vysočiny a do budoucna plánují v Telči vybudovat svůj vlastní minipivovar.

Lenka Vacková za telčské pivo



























Výrobky bezlepkové, Kristína Pleskačová, Chotěboř

Výrobky jsou upečené nejen z bezlepkové mouky, ale i z pohanky, čočky, fazolí, jáhel, kukuřice a rýže. Do těsta Kristína Pleskačová používá ještě brambory, škrob, mrkev, jablka, červenou řepu a dýni, ale také lněné semínko, mák, med, ořechy, domácí vejce a mléko. Peče chleba, rohlíky, veky, dorty, zákusky, cukroví, svatební koláče a sušenky. Vše bezlepkově.

Suroviny jako je červená řepa, mrkev, dýně a brambory se dají připravit na slano, ale i na sladko a chutě jsou opravdu jedinečné. Výjimečné jsou i medové řezy, rohlíky a chleba. Všechny recepty si sama sestavuje.

Na předávání Kristína Pleskačová dovezla medovník z pohanky, řez z fazolí nebo donátky z červené čočky. Sama měla v minulosti zdravotní problémy, které absencí bílé mouky a bezlepkových surovin úplně vymizely. Už chystá kuchařku svých originálních receptů.


Gratulace Kristíně Pleskačové



 
 

Příspěvky k dokumentu

počet příspěvků: 0
  • Předmět, Autor, Datum a čas, Číslo, Návštěv
  • Šest výrobců získalo nově značku Vysočina regionální produkt
 

Zodpovídá: Mgr. Monika Brothánková
Vytvořeno / změněno: 28.6.2016 / 28.6.2016

Počet návštěv: 4516
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí: 8.00–17.00, úterý: 8.00–13.00, středa: 8.00–17.00, čtvrtek: 8.00–13.00, pátek: 8.00–13.00, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek: 8.00–13.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek