Doporučujeme

  • Fond Vysočiny
 
 
 

Cesta: Titulní stránka > Servis pro novináře > Tiskové zprávy > 2016 > Září


 

Gastroakademie zahájila svůj historicky první ročník

Gastro
Čtrnáct nejšikovnějších vybraných žáků krajských hotelových škol dnes zahájilo desetiměsíční intenzivní speciálně připravenou praxi ve vybraných restauracích Kraje Vysočina. Pod odborným dohledem šéfkuchařů absolvují desítky hodin ve špičkově vybavených kuchyních. „Hlavním záměrem tohoto projektu je prohloubit zájem žáků o obory kuchař, zvýšení znalostí z teorie díky speciální odborné výuce pod dohledem odborníků z praxe,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.
 

 
 

S myšlenkou zvýšit kvalitu odborného vzdělávání v gastro oborech a využití potenciálu kvality poskytovaných služeb vybraných restaurací přišla Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava. V roce 2015 absolvovali zástupci krajských gastroškol první jednání s majiteli restaurací, kterým byly představeny základní principy projektu, postaveném na spolupráci škol, jejich zřizovatele a restaurací s cílem udržitelnosti žáků v oboru po ukončení školní docházky a potřebou zkvalitnění následné vykonané praxe.

Každá z restaurací nabídne vybraným žákům 2. ročníků kromě standardního praktického vyučování také nadstavbu ve formě vzdělávání v oblasti, na kterou se každá z restaurací zaměřuje, co ji charakterizuje. „Žáci se tak mohou během praxe seznámit s tématy jako je zpracování sladkovodních ryb, zvěřiny a drůbeže, vyzrálého masa a přípravy steaků či přípravy polévek a netradičních příloh,“ říká Jana Hadravová, koordinátorka projektu.

Postupně se do projektu zapojilo těchto sedm restaurací z celého Kraje Vysočina:

  • Atrium Jihlava
  • Tři Knížata Jihlava
  • Kaskáda Ledeč nad Sázavou
  • Radniční restaurace Jihlava
  • Jelínkova Vila Velké Meziříčí
  • Fórum Třebíč
  • Hotel Slávie Pelhřimov


„Studentům nabídneme hodně hodin praxe, část na správné rozpoznání kvalitních surovin. Chceme dát prostřednictvím tohoto projektu oboru něco víc. Proto byli vybráni studenti a studentky, kteří mají potenciál posunout gastronomii o kus dál,“ říká Jana Marešová z restaurace Tři knížata Jihlava.


„Na žáky se těšíme, vidíme v nich nové kolegy, pro které najdeme uplatnění v našich provozovnách. V televizích vidí hodně pořadů, hodně vzorů, budeme se snažit, aby podobné vzory našli i u nás a uděláme vše pro to, abychom jim praxi u nás zpříjemnili. Tahle práce je o cílevědomosti, zkušenostech a trpělivosti,“ říká majitel jihlavské restaurace Nika Jiří Mutl.


„Tím, že přístup kraje je tak aktivní a školy mají chuť jít v praxi i dál, podporují tento projekt i podnikatelé, kteří vidí šanci vychovat si své budoucí zaměstnance a kolegy. Věřím, že za rok se ukáže smysl této aktivity a společné úsilí bude završeno úspěchem,“ říká Monika Suchánková z Hotelu Slávie Pelhřimov.


Absolvovat praktické vyučování bude 14 vybraných žáků 2. ročníků z těchto škol:

  • Hotelová školy Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí
  • Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa, Hotelová škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Třebíč
  • Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava
  • Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod

Kraj Vysočina tuto aktivitu podpořil nákupem výbavy pro každého účastníka Gastroakademie – k dispozici tak je typové oblečení a vybavení. Gastroakademie Kraje Vysočina – to jsou i aktivity zaměřené na vzdělávání pedagogických pracovníků, společné vzdělávání žáků, pedagogů a kuchařů.

Letošní školní rok je pilotním pro ověření spolupráce Kraje Vysočina, jako zřizovatele škol, restaurací a zapojených škol. Do programu jsou zapojeni vybraní talentovaní studenti s velkým potenciálem budoucnosti práce v gastronomii.


GastroGastroGastro

  • Jana Hadravová, odbor školství, mládeže a sportu
    Krajský úřad Kraje Vysočina
    e-mail: tisk@kr-vysocina.cz

 
 

Příspěvky k dokumentu

počet příspěvků: 0
  • Předmět, Autor, Datum a čas, Číslo, Návštěv
  • Gastroakademie zahájila svůj historicky první ročník
 

Zodpovídá: Ing. Jitka Svatošová
Vytvořeno / změněno: 29.9.2016 / 29.9.2016

Počet návštěv: 1940
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 
 



Kontaktní informace

 
Kontakt:
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33 Jihlava, IČO: 70890749, posta@kr-vysocina.cz, tel.: 564 602 111, fax: 564 602 420, skype: kruvysocina, ID datové schránky: ksab3eu

Úřední hodiny:
pondělí: 8.00–17.00, úterý: 8.00–13.00, středa: 8.00–17.00, čtvrtek: 8.00–13.00, pátek: 8.00–13.00, Facebook Kraj Vysočina na Facebooku
Pokladna, CzechPOINT:
pondělí a středa: 8.00–12.00, 13.00–17.00, úterý, čtvrtek a pátek: 8.00–13.00.
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


 

Odběr novinek